ΤΣΟΥΡΕΚΙ


ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

κιλο νερο χλιαρο

250 γρ μαγια

12 αυγα

500 γρ βουτυρο

800 γρ ζαχαρη

3 κιλα αλευρι

μαχλεπι-κακουλε-μαστιχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρολα ζεσταινουμε το βουτυρο.Προσοχη η θερμοκρασια δεν πρεπει να ανεβει πανω απο τους 45C.Κατεβαζουμε απο την φωτια και ριχνουμε την ζαχαρη και τα αυγα και ανακατευουμε καλα.

Σ’ενα αλλο σκευος, διαλυουμε την μαγια στο χλιαρο νερο.

Στην συνεχεια βαζουμε το αλευρι,το μαχλεπι,το κακουλε και την μαστιχα στο μιξερ ή στο ζυμωτηριο και ριχνουμε το βουτηρο μιγμα-αυγων και την μαγια-νερο και ζυμωνουμε πολυ καλα ωστε η ζυμη να ξεκολαει απο τα τυχωματα, αν χρειαστει ριχνουμε λιγο αλευρι.Αφηνουμε το ζυμαρι να ξεκουραστει για 30΄περιπουκαι μετα το κοβουμε στην ποσοτητα που θελουμε.Τα κανουμε μικρα φυτηλια τα σκεπαζουμε με μια πετσετα και τα αφηνουμε να ξεκουραστουν για 30 λεπτα.Μετα ανοιγουμε τα φητυλια και τα πλεκουμε πλεξουδα ή κουλουρα.Τα τοποθετουμε στη λαμαρινα του φουρνου, που εχουμε στρωσει με λαδοκολλα.Τα βαζουμε στην στοφα 30 — 35C για μια ωρα περιπου μεχρι να διπλασιαστει ο ογκος τους.Προθερμαινουμε τον φουρνο στους 170C.Ανακατευουμε το αυγο και μενα πινελο και προσθετουμε μεσα λιγο αλατι και γαλα εβαπορε,αλειφουμε απαλα την επιφανεια καθε τσουρεκιου.Πασπαλιζουμε με αμυγδαλο φιλε και ψηνουμε για μια ωρα περιπου, μεχρι τα τσουρεκια να ροδισουν και να ξεκολανε απο την λαδοκολα.

ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ:

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ